Bij een verbouwing of grondige renovatie van de badkamer komt de hulp van bijvoorbeeld een loodgieter in Leiden goed van pas. Een loodgieter wordt hierbij niet alleen ingeschakeld voor de uitvoering van verschillende werkzaamheden. Ook kan deze vooraf advies geven over de reeds gemaakte plannen voor de nieuwe indeling van de badkamer. Zijn de plannen haalbaar? Is het met kleine aanpassingen mogelijk om de uit te voeren werkzaamheden te versimpelen? Hoe duurzaam is de gekozen oplossing? Enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de rol van een loodgieter bij het ontwerpen en installeren van een efficiënt en duurzaam ingerichte badkamer.
Verschillende factoren om rekening mee te houden
Een renovatie van de badkamer vergt de nodige voorbereidingen. Denk hierbij niet alleen aan het uitzoeken van nieuwe sanitaire voorzieningen. Kijk ook naar het Bouwbesluit 2012, waarin je de regelgeving vindt op het gebied van onder meer de minimale afstand tussen de aansluitingen op waterleidingen en de verlichting in een badkamer. Zou je hier geen rekening mee houden, dan loop je niet alleen een onnodig groot risico op een kortsluiting in de badkamer. Ook wordt schade bij kortsluiting mogelijk niet vergoed door de verzekeraar. Een loodgieter vertelt je meer over deze richtlijnen en toetst de gemaakte plannen, om te kijken of deze hieraan voldoen.
Aansluiten van nieuwe leidingen in de badkamer
Wanneer het plan voor de badkamer gemaakt is, helpt de loodgieter je bij de uitvoering van de werkzaamheden. Concreet betekent dit vaak dat er leidingen gelegd moeten worden. Het is hierbij cruciaal dat de verschillende leidingen goed op elkaar aansluiten; kleine naden tussen de leidingen kunnen leiden tot een lekkage. Vaak wordt zo’n lekkage pas na maanden opgemerkt, op het moment dat zich vochtvlekken voordoen op een plafond of muur. Het opnieuw open moeten halen van de vloer of wanden van een badkamer is niet wat je wilt. Voorkom het door dergelijke werkzaamheden aan een vakman over te laten.
Duurzaamheid van het sanitair in de badkamer
Een derde component om rekening mee te houden bij een renovatie van de badkamer: de duurzaamheid van het sanitair. Steeds populairder is de waterbesparende douchekop. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook om de ecologische voetafdruk van jouw gezin te beperken. Laat je daarnaast eens adviseren over de mogelijkheid om water wat via de douchebak of bijvoorbeeld wastafel wegstroomt te hergebruiken. Een loodgieter vertelt je er meer over.