De geschiedenis van lenzen

Lenzen, zowel optisch als voor het oog, hebben een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Van de vroege ontdekkingen van glazen objecten tot de moderne contactlenzen, hebben lenzen een lange weg afgelegd. 

Waar komt de oudste lens vandaan?

De geschiedenis van lenzen gaat ver terug, met de oudste bekende lens die uit de oudheid stamt. Deze lens, bekend als de Nimrud-lens, werd ontdekt in het oude Assyrische paleis van Nimrud (nu in Irak) en dateert uit ongeveer 750 v.Chr. De Nimrud-lens is gemaakt van natuurlijk bergkristal en wordt verondersteld te zijn gebruikt als een brandglas of een vergrootglas.

 

In de Griekse en Romeinse oudheid waren er aanwijzingen voor het gebruik van lenzen voor optische doeleinden. De beroemde Griekse wiskundige en filosoof Euclides schreef al in 300 v.Chr. over de wetten van de lichtbreking. De Romeinse filosoof Seneca gebruikte in de 1e eeuw na Christus een glazen bol gevuld met water om teksten te vergroten, wat aantoont dat het concept van lenzen bekend was bij geleerden uit die tijd.Heb je lenzen nodig? Bekijk dan is Meijler Optiek in Rijswijk.

Wanneer zijn de eerste lenzen in productie gegaan?

De eerste echte stappen in de productie van lenzen kwamen in de 13e eeuw, toen de eerste brillen werden ontwikkeld in Italië. Deze vroege brillen waren rudimentair en bestonden uit twee lenzen die in een frame van been, hout of metaal waren bevestigd. In de 15e eeuw werden deze brillen verfijnd met de introductie van het scharnierende ontwerp, waardoor ze draagbaarder werden.

De Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek droeg in de 17e eeuw bij aan de ontwikkeling van lenzen door zijn uitvinding van de microscoop. Hij maakte kleine, krachtige lenzen die hij gebruikte om de microscopische wereld te bestuderen. Dit leidde tot verdere verbeteringen in de productie van lenzen en legde de basis voor de optiek zoals wij die nu kennen.