Belang van regelmatig onderhoud aan je sanitair: wanneer een loodgieter inschakelen?

 

Voorkom een lekkage of bijvoorbeeld verstopping van de afvoer in de badkamer, door hier regelmatig onderhoud aan uit te voeren. Een deel van dit onderhoud voer je zelf uit; voor andere klussen schakel je een loodgieter in. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een preventieve lekdetectie. Een loodgieter in Den Bosch of bijvoorbeeld Eindhoven kan je hierbij helpen. Middels een lekdetectie is het mogelijk om lekkages in een vroeg stadium te herkennen. Dit maakt dat een ernstige vochtschade aan de woning voorkomen wordt. Je herkent deze vochtschade aan een lichtgele tot gele vlek, die zich bijvoorbeeld op het plafond voordoet. Het herstel van deze schade kan maanden duren, als er veel vocht uit de leidingen in de constructie van de woning getrokken is. Een situatie die je voorkomt door de badkamer periodiek te controleren op lekkages.

 

Onderhoud aan de afvoer binnen de badkamer

Waar je het laten uitvoeren van een lekdetectie in de badkamer het beste over kunt laten aan een loodgieter, kun je het voorkomen of aanpakken van verstoppingen relatief eenvoudig zelf oppakken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een klassieke plopper. Een plopper helpt je voor een wisselende onder- en overdruk op de leidingen in huis te zorgen. Die combinatie maakt dat afval wat zich aan de randen van een afvoerleiding hecht relatief snel los zal komen.

 

Niet alleen met een plopper is het mogelijk om een afvoerleiding te onderhouden. Kijk ook eens naar de mogelijkheid om hiervoor keukensoda te gebruiken. Keukensoda werkt ontvettend, wat bijdraagt aan het losweken van afval wat zich ophoopt in de afvoer. Laat de keukensoda enkele minuten intrekken. In beide gevallen is het belangrijk de afvoer goed door te spoelen. Zo weet je zeker dat het opgehoopte afval naar de centrale riolering wordt afgevoerd.

 

Onderhoud aan sanitaire voorzieningen

Lekkages hoeven zich niet altijd achter een wand of onder de vloer te bevinden. Veel voorkomend is bijvoorbeeld ook een lekkende kraan op de wastafel. Je lost zo’n lekkage op door de kraan te demonteren en deze van een nieuw rubberen ringetje te voorzien. Losse onderdelen voor het onderhoud aan een kraan kun je in verschillende webshops bestellen. Mocht het niet lukken om een lekkende kraan of bijvoorbeeld een lekkende douchekop zelf op te lossen, dan kun je hier de hulp van een loodgieter voor inschakelen. Het kan noodzakelijk zijn om het gehele element te vervangen.

Geplaatst door: / juli 7, 2023
Categorie:
Tips