Belangrijke stappen om te nemen bij een noodgeval met lekkages

Lekkages in huis kunnen grote gevolgen hebben. Vaak wordt een lekkage pas na maanden opgemerkt. Je herkent ze onder meer aan de gele tot haast bruine plekken, die zich op een muur of bijvoorbeeld plafond zullen vormen. Het ontstaan van lekkages kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen is een lekkage direct zichtbaar: denk aan de situatie waarin je tijdens het boren in wanden of vloeren een waterleiding raakt. Wat kun je in zo’n noodgeval het beste doen? Hoe voorkom je dat je als gevolg van deze situatie al snel te maken krijgt met een ernstige vochtschade aan de woning? In dit artikel vertelt een loodgieter in Eindhoven je er meer over.

Schakel direct een loodgieter met spoed in

Wanneer je met een noodgeval te maken hebt, een serieuze lekkage, is het raadzaam om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter helpt je bij het opsporen van de bron van de lekkage, om vervolgens voor een passende oplossing te zorgen. Loodgieters beschikken over de hulpmiddelen en ervaring om zo’n lekdetectie uit te kunnen voeren. Zelf de bron van een lekkage opsporen is niet altijd even gemakkelijk.

Veel loodgietersbedrijven werken tegenwoordig met een spoeddienst, die je 24 uur per dag en 7 dagen in de week kunt bereiken bij noodgevallen.

Probeer het water op te vangen

Een volgende stap is het opvangen van het vrijgekomen water als gevolg van de lekkage. Des te minder vocht er in de constructie van je woning trekt, des te makkelijker is straks het herstel van de lekkage. Wanneer er veel vocht in de constructie trekt, kan het al snel maanden duren voordat de wand of het plafond opnieuw geschilderd mag worden. Zou je dit al eerder doen, dan keert de vochtplek al snel terug. Probeer het water op te vangen met een teil of emmer. Alternatief is het gebruik van een theedoek, welke je stevig om een lekkende leiding bindt. Ook ducttape is in sommige gevallen sterk genoeg om de lekkage in ieder geval tijdelijk op te lossen.

Bij een grote lekkage kan het helpen om de hoofdkraan tijdelijk uit te schakelen. Op deze manier voorkom je dat er nog meer vocht vrijkomt. Zorg er in dit geval wel voor dat je de kranen in huis enige tijd open laat staan, bij het inschakelen van de hoofdkraan na de komst van de loodgieter.

Geplaatst door: / juli 7, 2023
Categorie:
Tips