Verschillende soorten lenzen

Er zijn verschillende soorten lenzen. Welke zijn voor jou het meeste geschikt? Dit is afhankelijk van jouw leefstijl en wensen. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende soorten lezen.

Verschillende soorten materialen

Lenzen zijn er in verschillende soorten. Zie hieronder de verschillende soorten die we kort toelichten.

– Harde lenzen: Harde lenzen kunnen worden aangepast tot de vorm van jouw oog. Het voordeel van dit soort lenzen is dat ze langer meegaan en daardoor duurzamer zijn dan zachte lenzen.

– Zachte lenzen: Zachte lenzen zijn gemaakt van een zachte kunststof die zich aanpast aan de vorm van jouw oog. Ten opzichte van de harde lenzen, laten zachte lenzen veel zuurstof door en deze bevatten een hoger watergehalte.

– Hydrogel lenzen: Deze type lenzen laten weinig zuurstof door. Ze waren een lange tijd gebruikelijk, maar tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van silicone hydrogel lenzen.

– Silicone hydrogel lenzen: Ten opzichte van de hydrogel lenzen laat dit type meer zuurstof door.

Hoe lang draag je lenzen?

Bij lenzen wordt een onderscheid gemaakt in het aantal dagen dat je ze kunt dragen. Hieronder sommen we ze voor je op.

– Daglenzen: Deze dien je dagelijks te vervangen. Dit is hygi├źnischer en je hoeft ze niet te reinigen. Ze zijn wel wat duurder dan de andere soorten.

– Weeklenzen: Deze draag je de gehele week of een halve week.

– Maandlenzen: Je draagt ze de gehele maand. Je dient ze wel dagelijks te reinigen en te bewaren in een speciale lenshouder.

– Nachtlenzen: Deze draag je tijdens het slapen. Het is een vervanging voor een laserbehandeling. Hierdoor hoef je overdag geen bril of lenzen te dragen.

Lenzen voor verschillende afwijkingen

Afhankelijk van wat voor soort oogafwijking je hebt, kunnen daar speciale lenzen voor gemaakt worden. Hieronder sommen we ze voor je op.

– Sferische lenzen: Deze worden vooral gedragen door mensen die bij- of verziend zijn.

– Torische lenzen: Deze worden gedragen wanneer er sprake is van verschillende sterkten op de assen van hetzelfde oog

– Multifocale lenzen: Geschikt voor mensen met een leesbril. Ze worden gebruikt om zowel van veraf als dichtbij te kunnen zien.

Welke lenzen heb ik nodig?

In de omgeving van Etten Leur kun je jouw ogen laten testen. Wanneer je al weet welke soort je nodig hebt, dan kun je al direct lenzen kopen in Etten-Leur. Laat jezelf van tevoren adviseren voor het beste resultaat.

Geplaatst door: / november 29, 2022
Categorie:
Tips