Waarom zit er kalk in ons water?

Je hoort tegenwoordig veel over hard water en de negatieve effecten dat het heeft op onze apparaten, portemonnee en huid. Waarom zit er dan überhaupt kalk in het Nederlandse drinkwater? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen en we geven je ook een tip hoe je het zelf op kunt lossen.

Gezondheid en leidingen

Daar waar grondwater is, is kalk te vinden. Kalk zit in ons drinkwater, omdat er onder andere een kleine hoeveelheid magnesium in zit. Magnesium (ijzer) hebben we nodig om ons fit te voelen; daarom zit het ook in ons bloed en wordt het door middel van B12 vitaminen aangevuld wanneer je zelf niet genoeg ijzer aanmaakt. Een kleine hoeveelheid kalk in het water is daarom goed voor de gezondheid. Daarnaast zorgt kalk ervoor dat koperen leidingen langer meegaan en dat het water in Nederland betaalbaar blijft.

Waterontharders

Ondanks een aantal voordelen van hard water, zitten er ook genoeg nadelen aan. Zo zorgt hard water ervoor dat je apparaten aangetast worden door kalkaanslag, waardoor ze sneller kapot gaan. Daarnaast moet je apparaten, kranen, douchekoppen en toiletpotten vaker schoonmaken en al die schoonmaakmiddelen kosten je op jaarbasis veel geld. Om dit probleem op te lossen, kun je een waterontharder kopen bij Vakman André in Dordrecht, zodat je kunt genieten van de voordelen van zacht water. Niet alleen is zacht water beter voor je apparaten en je portemonnee, maar het lost ook vervelende huidproblemen op, zoals acne.

Hergebruik van kalk

Wist je dat kalk hergebruikt kan worden? Het wordt met name gebruikt om kruipruimtes te isoleren en in de cement-, glas- en betonindustrie. Doordat kalk hergebruikt kan worden, is een waterontharder niet alleen goed voor jou en jouw apparaten, maar ook voor het milieu. Om die reden wordt in sommige gemeenten in Brabant het water al ontkalkt door de aanbieder. Ervaar je nog steeds veel kalk? Dan is het zelf aanschaffen van een waterontharder zeker een goede investering!

Geplaatst door: / maart 22, 2023
Categorie:
Tips