Wat te doen bij houtschade?

Houtschade: het is ontzettend vervelend en moet natuurlijk snel opgelost worden. Een van de mogelijke oorzaken van houtschade is een houtaantastende kever. Deze leggen eitjes in hout, waar wormpjes (houtworm) uit komen. Die houtwormen eten het hout om te kunnen groeien en dat veroorzaakt schade. Wij leggen je uit hoe je dit moet oplossen.

Is houtschade verzekerd?

Heb je last van houtwormen, dan wil je natuurlijk het liefst niet voor alle kosten opdraaien. Helaas ben je meestal niet verzekerd voor schade door ongedierte, zoals houtworm. Daarom is het dus juist belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Je moet daarvoor echt een professionele ongediertebestrijder inschakelen, anders kom je niet van de ongedierte af. Daarna kun je de houtschade gaan repareren.

Verf en stof verwijderen

De eerste stap voor het repareren van het hout, is om stof te verwijderen. Dit doe je door het te repareren oppervlak goed te schuren. Zo verwijder je alle verf en stof, voordat je verder gaat met de rest van de reparatie. Het is ook belangrijk om te wachten tot het hout volledig droog is. Het hout moet droog zijn voor je verder gaat met de reparatie. Voor de volgende stap is het hout vullen, hiervoor kun je houtvuller kopen bij eazy-fix.nl.

Het hout opvullen

Dan kun je beginnen met het hout te vullen. Dit doe je door twee verschillende componenten plamuur aan te brengen op je mengplateau. Je mengt deze dan tot een egale massa en smeert het dun uit. Daarna vul je het te repareren oppervlak met de plamuur en druk je het stevig aan, zodat alle lucht eruit gaat. De plamuur moet dan eerst uitharden, dit duurt ongeveer 30 minuten. Ondertussen kun je je reparatiemessen en het mengplateau schoonmaken, zodat je die een volgende keer schoon kunt gebruiken.

Schuren en schilderen

Als de plamuur volledig uitgehard is, dan kun je de reparatie glad schuren. Dit is een belangrijke stap, omdat je anders geen mooi en egaal oppervlak krijgt. Daarna kun je het reparatie oppervlak mooi glad schilderen, zodat je houtwerk er weer als nieuw uitziet. Dan is je reparatie helemaal klaar!

Geplaatst door: / februari 13, 2023
Categorie:
Tips