Hoe krijg je meer natuurlijk licht in je woonkamer?

Natuurlijk licht is een belangrijk onderdeel bij het creëren van ruimte en sfeer in de woonkamer. Met meer natuurlijk licht oogt de ruimte groter, open en uitnodigend. Om een fijne ruimte te creëren is het dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je woonkamer voldoende natuurlijk licht heeft. In dit artikel geven we jou meerdere tips over hoe je meer natuurlijk licht in je woonkamer kan krijgen.

Verwijder obstakels voor de ramen

Wanneer jij jouw vensterbanken vol hebt staan met planten en andere decoratieve elementen, kan dit ervoor zorgen dat veel natuurlijk licht van buiten geblokkeerd wordt. Zorg er dan ook voor dat dergelijke voorwerpen zoveel mogelijk van de ramen in jouw woonkamer verwijderd zijn. Dit geldt ook voor gordijnen en jaloezieën. Hoe meer licht er via jouw ramen naar binnen kan komen, hoe lichter en meer open jouw woonkamer zal ogen.

Gebruik lichte kleuren

Een andere belangrijke tip is om lichte kleuren in je woonkamer te gebruiken. Donkere kleuren absorberen namelijk het licht, terwijl lichte kleuren het natuurlijke licht juist weerkaatsen. Gebruik dus lichte kleuren, zoals wit of gebroken wit, op de muren en de plafonds om zo meer licht te reflecteren en de ruimte groter te laten lijken. Om meer licht in je woonkamer te creëren, is het belangrijk dat je donkere kleuren vermijdt.

Voeg spiegels toe

Wanneer je een woonkamer hebt met weinig lichtinval, is het verstandig om meerdere spiegels in de ruimte op te hangen. Deze spiegels weerkaatsen het licht dat via de ramen de ruimte binnenkomt, waardoor het licht verder door de woonkamer verspreid wordt. Op deze manier kan één raam zorgen voor dubbel zoveel lichtinval.

Bouw een serre aan

Een andere manier om meer lichtinval in je woonkamer te creëren, is door een serre aan de woonkamer te bouwen. Deze aangebouwde ruimte is meestal gemaakt van glas en zorgt dus voor meer lichtinval bij jou thuis. Je kunt een serre gebruiken om een fijne eetplek in te creëren of om bijvoorbeeld heerlijk in te loungen, terwijl deze tegelijkertijd zorgt voor een stuk meer lichtinval bij jou in de woonkamer.

 

Zo zijn er verschillende manieren waarop je kunt zorgen voor meer natuurlijk licht bij jou thuis. Verwijder allereerst obstakels die het licht van de ramen blokkeren, gebruik lichte kleuren in je woonkamer, voeg spiegels toe om het licht te laten weerkaatsen. Het aanbouwen van een serre biedt daarnaast ook veel natuurlijk licht bij jou in huis.