Hoe onderhoud je een rieten dak

Een rieten dak geeft een leuke uitstraling. Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je rieten dak. Een rieten dak heeft dan wel onderhoudsbeurten nodig. Je voorkomt er ook ernstige schade mee. Wij geven jou alle informatie over het nemen van een rieten dak. Je kan MVH Dakwerken in Oosterhout inschakelen, zodat jouw rieten dak er weer tegenaan kan zonder enkele problemen. 

Preventief onderhoud

Het is belangrijk dat je een rieten dak bijhoudt. Wanneer er schade aan het dak optreedt, zijn hier in de eerste instantie grote bedragen voor. Dit wil je niet en daarom moet je het dak goed verzorgen. Het is belangrijk dat je algen en mossen bestrijdt. Algen kan je bestrijden door het dak te laten behandelen met een algenbestrijdingsmiddel. Doe je dit niet dan kan het regenwater gemakkelijk diep doordringen in het riet en dat wil je niet. Riet mag niet al te lang vochtig blijven, want dan krijgt het een zeer lange droogtijd. Mos is minder schadelijk dan algen. Dat is omdat mos geen afsluitende laag heeft. Mos heeft een mindere erg invloed op de droogtijd van het riet. Daarom is het ook minder erg dan alg. Mos moet je handmatig verwijderen. Doe dit voorzichtig, want je werkt alsnog met risico’s op zo’n hoogte. 

Wat is de levensduur van een rieten dak?

Een rietendak is een goede investering. Het geeft een andere stijl af, dan de normale daken geven. Als je een rieten dak hebt kan je ervan uitgaan dat het minimaal 25 jaar meegaat, mits het goed aangebracht is. Het is bij een rieten dak ook belangrijk dat je het dak goed onderhoud. Gemiddeld gaat een rieten dak zo’n 40 jaar mee. Weet wel dat een rieten dak meer onderhoud vraagt. Riet is kwetsbaar en een rieten dak is duurder in de aanschaf en in de onderhoud. Het is wel belangrijk dat het riet vochtig is in de herfst-en winterperiode. Is het riet in die periode nog vochtig, dan kan het problemen geven. Het riet kan dan in een zeer korte tijd heel erg in kwaliteit afnemen. Het is dan dus belangrijk dat je het rieten dak behandeld tegen begroeiingen met algen en mossen.